Sibirkulden

11.01.2024

Sibirkulden over Norge!

Med en slik kuldeperiode vi har nå gjelder det å skalke alle luker og skru opp varmen innvendig i bygget. Plutselig så står du der uten vann i dusjen eller vasken etter dobesøket. Da er det godt å vite at hjelpen kun er en telefon unna.

Når rørene utsettes for ekstrem kulde kan det føre til at vannet fryser inni. Når vann fryser, utvider det seg. Kobberrør tåler ofte ikke en slik utvidelse og vil kunne sprekke.

Vinterkulde

Tining av fryste vannrør er noe vi i Frantzen Rør AS gjør ofte om vinteren, og dette er vi gode på! Vi har spesialutstyr til bruk på både plastrør og kobberrør og hjelper kunder i Vestfold: Larvik, Porsgrunn, Skien, Stavern, Sandefjord osv. uansett årsak. Vi finner en løsning når uhellet er ute.

Tining av frosne rør med steam/damp

Vår steamer kan brukes til kobber og plastrør, og kommer til stort sett over alt.

Ved bruk av steam/damp inne i hus er vi ikke avhengige av at det finnes sluk i gulv, da det kommer relativt lite vann tilbake når vi jobber og isen løsner og det MÅ være en tilgjengelig stoppekran når isen slipper.

Egeninnsats:

Om du er en DIY person, har du kanskje allerede testet ut flere av forslagene i oversikten under. Noen av metodene kan hjelpe ved mindre ispropper, men har det først frosset godt, er det sjelden du klarer å fikse dette alene. Ring oss for hjelp eller vent på varmt vær😊

DIY:

 1. First things first: Skru av hovedkranen(gjelder alltid)! Frosset vann ekspanderer og kan føre til skader på røret. Du vil ikke ha vannskader i tillegg! Når røret har tint, skrur du vannet gradvis og forsiktig på, mens du sjekker om det starter å dryppe noen steder. Drypper det fra rørene nå? Steng vannet igjen og tar kontakt med oss.
 2. Hårføner og støvsuger: Om du har dagens «rør i rør» system og en ledning har frosset er et triks å bruke en vanlig hårføner i fordelerskapet/samlestokken for alle kursene. Da blåser du rett og slett bare varm luft i fordelerskapet (pass på å ikke ha for mye varme mot rørene!) og står med en støvsuger på veggboksen til det fryste røret (her må det tapes og ordnes litt først for å få varmen gjennom rørene). Dette kan gjøre susen! Her må du ha tålmodighet støvsuger og hårføner.
 3. Hårføner: Er også god på synlige kobberrør i hus som har frosset. Ikke for mye varme
 4. Skru opp temperaturen i rommet: Full fres på varmeovnene eller gulvvarmen kan tine opp vegger med frosne rør i. Dette kan ofte ta litt tid, kanskje flere dager om du har et svært kaldt rom. En annen ting er rom som går mot yttervegg hvor det har en tendens til å fryse. 0-punktet i veggen flyttes om det blir kaldere ute, uten at vi endrer temperaturen inne. Bruker man høy temperatur inne vil 0-punktet flyttes utover i yttervegg.

Vær forsiktig med stråleovner og for kort avstand. Bruk IKKE direkte flammer, som lighter, primus og lignende. Ring heller oss enn å prøve å være Reodor Felgen, det er mye billigere enn nedbrent hus.

Forebygging av frosne rør

Vi har noen tips til deg som opplever at rørene ofte fryser:

 1. Skalk lukene
  Med dette mener vi at du må sørge for å stoppe iskald trekk på rørene dine. Lukk ventiler, tett små hull i veggen, stapp litt isolasjon i sprekker osv.

 1. Skru opp temperaturen før kuldeperioder
  Om du følger med på værmeldingen, kan du skru opp varmen på ovnene dine når du vet at kulden er på vei. Hold dørene lukket til det aktuelle rommet, slik at det holder på varmen og rørene ikke fryser. Slik er du alltid litt i forkant, og du slipper å stresse med problemløsninger når kulden er der.

 1. La kranen stå og dryppe
  Om ikke disse punktene holder frosten unna, alene eller til sammen, kan du sørge for å la kranen stå og dryppe bittelitt akkurat under de verste kuldeduppene. Rennende vann vil holde isen unna - så du ungår frosne rør. Vi anbefaler ikke dette om natten eller når du ikke er tilstede. Skulle vannlåset gå tett kan dette føre til store skader!

Ta kontakt for flere tips og råd om tining av frosne rør, vi prioriterer kunder uten vann og har en raskt responstid.

Tlf: 454 03 596

E-post: post@frantzenror.no